KMD skal gøre vælgerstøtte for nye partier digital

Publiceret 24-09-2014

Økonomi- og Indenrigsministeriet er i gang med at indføre digitale vælgererklæringer for nye partier, der ønsker at stille op til Folketingsvalg. It-leverandøren KMD har netop fået til opgave at bygge det system, som til foråret skal gøre det nemmere for nye partier at stille op – og nemmere for borgerne at støtte dem.

Det kræver over 20.000 underskrifter fra potentielle vælgere, for at et nyt parti kan stille op til Folketingsvalg. Underskrifter, som skal indsamles i papirform. Men arbejdet med at gøre vælgererklæringerne digitale er i fuld gang. Økonomi- og Indenrigsministeriet har den 23. september skrevet kontrakt om udvikling af den digitale vælgererklæring efter en udbudsproces. Det sker efter et enigt Folketing i oktober 2013 indgik en politisk aftale om en bedre og mere moderne løsning til vælgererklæringerne og i marts 2014 vedtog den nødvendige ændring af lovgivningen.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard siger:

Vi fører en af demokratiets vigtige funktioner ind i det 21. århundrede, når vi nu gør det langt hurtigere og nemmere for partier at stille op til valg, og for borgere at støtte nye partier. Samtidig er det vigtigt, at vi bygger en stabil og sikker løsning og et gennemarbejdet system, der kan varetage denne vigtige funktion i vores demokrati.

- Morten Østergaard

Digitale vælgererklæringer erstatter den nuværende papirbaserede procedure, som skulle sikre, at erklæringen fra vælgeren var gyldig. Et parti skal med den hidtidige ordning indsamle over 20.000 underskrevne erklæringer, som skal sendes til attestation i vælgerens kommune, der derefter sender den med posten tilbage til vælgeren. Vælgeren skal så sende erklæringen tilbage til partiet, hvis vedkommende stadig ønsker at støtte partiets opstilling.

Den nye digitale ordning gør hele processen enklere og hurtigere. Her skal vælgeren blot give partiet en kontakt-e-mailadresse. Efter nogle dage får vælgeren en e-mail retur med et link til en selvbetjeningsløsning, hvor man logger sig ind med NemID og giver partiet sin støtteerklæring. Både i den eksisterende løsning og i den kommende må hver enkelt vælger kun støtte ét parti pr. valgperiode.

Løsningen bliver udviklet og afprøvet fra efteråret 2014 til foråret 2015, og den forventes at blive taget i brug i foråret 2015.

Kontakt

Søren Stauning
TitelSpecialkonsulent
AfdelingDemokrati