Nye partier har nu overblik over deres vælgererklæringer

Publiceret 02-11-2016

Gamle, papirbaserede vælgererklæringer er nu kontrolleret og overført til det nye system for digitale vælgererklæringer. Dubletter og forældede vælgererklæringer er sorteret fra, så nye partier nu har et samlet overblik over, hvor tæt de er på at kunne stille op til valg.

Siden januar i år har partier, der ønsker at stille op til Folketinget eller Europa-Parlamentet, kunnet indsamle vælgererklæringer digitalt. Mere end 38.000 vælgere har allerede afgivet en vælgererklæring på nettet.

Vælgererklæringer afgivet efter den tidligere procedure har også skullet indlæses i systemet for at sikre, at ingen vælger har afgivet mere end én gyldig vælgererklæring. Mandag den 31. oktober 2016 har Social- og Indenrigsministeriet som ansvarlig myndighed for valg i Danmark derfor gennemført en automatiseret kontrol af de gamle vælgererklæringer, som partierne har indlæst i systemet.

Social- og Indenrigsministeriet har tilbudt partierne mulighed for at rette eventuelle fejlindtastede data, eksempelvis forkert indtastede CPR-numre, før de ugyldige erklæringer bliver endegyldigt annulleret. Tre partier ud af de 52, der på det tidspunkt var oprettet i systemet, har taget imod dette tilbud. 

Efter kontrollen af de gamle papirerklæringer har hvert parti nu et fuldt, digitalt overblik over deres egen indsamling af vælgererklæringer.

Bortset fra dagens kontrol af papirerklæringer, som er en enkeltstående øvelse, er partierne selv ansvarlige for deres indsamling af vælgererklæringer. Med det nye system kan partierne selv løbende holde overblik over, hvor mange vælgererklæringer de har i hus. Hvis et parti når op på de 20.109 erklæringer, som skal til for at kunne stille op til folketingsvalg, er det op til partiet selv, hvornår det vil anmelde sig hos Social- og Indenrigsministeriet og bede om at blive opstillingsberettiget. Partiet beslutter også selv, hvornår det vil offentliggøre begivenheden. Social- og Indenrigsministeriet offentliggør derfor ikke løbende oplysninger om status for partiernes indsamlinger.

Partiet skal fortsat opbevare de gamle papirbaserede vælgererklæringer og indlevere dem til Social- og Indenrigsministeriet som dokumentation, når partiet anmelder sig.

 

Sådan afgiver man en vælgererklæring

Når en vælger ønsker at give et parti sin vælgererklæring, giver vælgeren sin e-mailadresse til partiet, som indtaster mailadressen i vælgererklæring.dk. Efter syv dages betænkningstid får vælgeren automatisk en invitationsmail med et link, som vælgeren klikker på. Derefter logger vælgeren ind med NemID og bekræfter sin vælgererklæring. Til sidst sendes en kvittering til vælgerens Digitale Postkasse (eBoks).

Social- og Indenrigsministeriet har udarbejdet vejledningsmateriale og filmklip til partier og vælgere om brugen af vælgererklæring.dk. Se det her.

 

Ofte stillede spørgsmål

Se de spørgsmål, vi oftest får, og svarene på dem her.

 

Yderligere oplysninger

Pressemedarbejder Kristine Korsgaard, 41 85 13 26, krko@sim.dk

Specialkonsulent Søren Stauning, 41 85 14 24, sst@sim.dk